در حال حاضر در بیشـتر نقاط کشـور، سـن از شـیرگیری، سـه ماه به بالا اسـت.
در حالیکه ایـن سـن می توانـد دو مـاه کاهـش یابـد.
مزایای زود شیرگیری گوسفند و بز
آماده شـدن سـریعتر میـش و ماده بز برای آبسـتنی بعدی و درنتیجـه کاهش فاصله دو زایـش و امـکان اجرای برنامه های تولیدمثل مانند سـه زایش دردوسـال؛
همچنین در سـن یـک الـی دوماهگـی در بـره و بزغالـه، ضریب تبدیـل غذا به وزن زنده نسـبت به شـیر بهتر اسـت. پس مناسـب اسـت به جـای اینکه خـوراک به مادر داده شـود تـا تبدیل به شـیر شـده و سـپس به مصرف نوزاد برسـد، مسـتقیما به بره و بزغاله داده شـود. بدین ترتیب ضمن استفاده کارآمدتر از خوراک ، فشار متابولیکی کمتری به مادر وارد شده و آمادگی بهتری برای آبستنی بعدی پیدا میکند و در نژادهای شیری، شیر بیشتری برای فروش وجود خواهد داشت.
مزایای زود از شیرگیری گوسفند و بز:
زود از شیر گرفتن بره ها و بزغاله ها به میش ها و بزهای ماده کمک می کند که برای آبستنی مجدد زودتر آماده شوند و در نتیجه فاصله زمانی بین دو زایش کاهش می یابد.
میزان تبدیل غذا به وزن زنده برها و بزغاله ها در سن ۱ تا ۲ ماهگی بیشتر از میزان تبدیل شیر به وزن زنده آنهاست بنابراین توصیه می شود به جای افزایش خوراک مادر این تغذیه مستقیما به بره و بزغاله داده شود تا سریعتر رشد کنند.
افزایش وزن بره و بزغاله در این حالت بیشتر از زمانی است که با با افزایش خوراک مادر (و در نتیجه افزایش شیر آن) و تغذیه بیشتر بره و بزغاله ها در پی افزایش وزن آنها باشیم. این کار هم مصرف خوراک را بهینه تر می کند و هم فشار متابولیکی کمتری به مادر وارد می کند. در نتیجه بز ماده و میش برای آبستن بعدی زودتر آماده می شوند.
اگر بز ماده و میش مورد نظر از نژادهای شیری بز و گوسفند هستند میتوان بزغاله و بره ها را زودتر از شیر گرفت. در این حالت می توان همچنان به دوشش شیر بز و میش مورد نظر ادامه داد. دوشیدن شیر نسبت به مکیدن طولانی مدت توسط بزه و بزغاله اثرات منفی کمتری دارد. از طرفی این کار از نظر اقتصادی سود دهی بیشتری برای پرورش دهندگان به دنبال خواهد داشت مخصوصا در این دوره زمانی که قیمت شیر بز و گوسفند افزایش چشمگیری داشته است.
درباره این سایت